PIOTR ADAMCZYK w spektaklu POZNAJMY SIĘ
Wpisany przez Agnieszka
czwartek, 31 marca 2016 09:05

Nasz kolega, dawny nauczyciel Zespołu Szkół Specjalnych w Czerwionce - Leszczynach, wystąpi jako reżyser i aktor. Na przedstawienie zaprasza Stowarzyszenie "Razem" z Rybnika a my gorąco polecamy.

Szanowni Państwo,

Stowarzyszenie "Razem" ma zaszczyt zaprosić na wyjątkowy spektakl teatralny pt. "Poznajmy się" w wykonaniu uczestników projektu "ZYCIE - moja SAMODZIELNA rola", który odbędzie się 15 kwietnia 2016 roku o godz. 11:00 w Teatrze Ziemi Rybnickiej.

Poruszające przedstawienie "Poznajmy się" w reżyserii Piotra Adamczyka jest wynikiem wielomiesięcznych przygotowań i pracy innowacyjną metodą z osobami z niepełnosprawnością intelektualną. W procesie terapeutycznym to osoby niepełnosprawne stają się instruktorami teatralnymi i uczą osoby pełnosprawne. Teatr staje się narzędziem terapii i integracji dla aktorów i widzów. „W spektaklu najważniejsza jest prawda. Pokazanie, powiedzenie prawdy o sobie” – mówi Piotr Adamczyk, reżyser i aktor związany na co dzień z tyskim Klubem "Wilkowyje".
Sztuka w gomrowiczowskim stylu jest zaproszeniem do poznania prawdy o niepełnosprawności. Innowacyjna koncepcja pracy z osobami niepełnosprawnymi jest realizowana po raz pierwszy w Polsce właśnie w projekcie "ZYCIE - moja SAMODZIELNA rola". Czy spektakl "Poznajmy się" będzie kolejnym sukcesem utalentowanej grupy? A może w Rybniku powstanie pierwszy, profesjonalny teatr osób z niepełnosprawnością działający przy miejskiej jednostce kulturalnej?

Podczas wydarzenia gościnnie wystąpi także Teatr „Tęcza” z Gliwic z nagradzanym wielokrotnie przedstawieniem pt. „Ballada cygańska” w reż. Wojciecha Kotylaka oraz zespół folkowy Troye Zillia z Ukrainy.

Wydarzenie objęte jest Honorowym Patronatem Prezydenta Miasta Rybnika Piotra Kuczery.

Poprawiony: czwartek, 31 marca 2016 09:18